articlebanner

Hur påverkar ozonbehandlingar blommor och växter?

OzonStockholm har gjort två egna enkla experimen hur växter påverkas av ozon

I den korta filmen ser du resultatet av våra experiment: 
Experiment 1 visar vad som skett vid ozonbehandling i två timmar med en ozongenerator som ger 5 000 mg/h – i ett ca 20 kvm stort rum, med dörrarna öppna till angränsande rum. Väntetid två timmar innan öppning och vädring.

Experiment 2 visar vad som skett vid ozonbehandling lika länge och i samma rum, med en ozongenerator som ger 10 000 mg/h och dörrarna stängda till angränsande rum. Väntetid två timmar innan öppning och vädring.

Undersökningen inriktade sig på synliga skador och som du kan se sker inget nämnvärt. I den andra filmen ser det tvärtom ut som om en kryddväxt repar sig och mår bättre. Vi misstänker att detta berodde på att den fick vatten strax innan filmningen startade. Växterna har heller inte visat tecken på för tidigt åldrande under den tid som gått sedan experimenten. Det kan förstås ha skett skador på nivåer som inte är direkt synliga, som klyvöppningar, men resultaten bekräftade erfarenheter vi samlat från vår uthyrningsverksamhet. 

Inte alla kunder har haft möjlighet att flytta bort växter och har chansat lite, kanske har växterna inte heller varit så värdefulla för dem. De har inte rapporterat om stora skador på sina växter efter ozonbehandlingen. De tidigare källor vi tagit del av, samt alla varningar för skador på växter av marknära ozon, har gjort att man kunnat misstänka att skadorna skulle kunna bli mer omfattande än vad experimenten visar.

Både gröna och blommande växter omsätter vanligt syre. Ozon är också ett slags syre, men det har tre syreatomer i stället för två, som vanligt syre har. Trots resultaten från våra experiment vill vi att du fortsätter att följa rådet att plocka bort alla växter ur rummet du ozonbehandlar, för säkerhets skull. Men om du bor i en liten lägenhet och dina blommor inte är särskilt värdefulla för dig eller det är vinter, och lite besvärligt att ställa ut dem, kan du nu se att de inte segnar ner och dör av en normal  ozonbehandling.

Så här kan du göra om du bor i:
Liten lägenhet
Ställ dina växter i ett rum en bit bort från det rum där du gör behandlingen, t.ex. i badrummet. Om det är dyrbara växter kan du även tejpa igen glipor vid dörren, så inget ozon kan komma in dit. (Det behövs inte i ett stort hus med flera våningar.) 

Stort hus med flera våningar
I ett stort hus genomför man oftast behandlingar från översta våningen och rör sig nedåt. Detta gör man vid grundliga behandlingar (bl.a. för att ozon är en tung gas). Då behöver du flytta undan växterna allt eftersom. Se till att växterna i de nedre våningsplanen är skyddade bakom en stängd dörr. När översta våningen är sanerad, kan du flytta upp växter från de nedre planen upp dit. 

Tips: Om du ser till att ventilationen är avstängd eller att ventilationsöppningar är stängda/inplastade under behandlingen får du upp en hög nivå av ozon i de rum du behandlar – vilket är bra för att lösa luktproblemet. Det begränsar även ozonets spridning i lägenheten eller huset.

Ring oss på OzonStockholm om du har fler frågor:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Omozon, Bostad

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk