articlebanner

Är en ozongenerator farlig att använda?

Hur du hanterar ozongeneratorn korrekt

Ozon är starkt oxiderande och kan slita på bland annat vissa typer av metaller, gummi och tunna tyger. Under tiden ozonet är aktivt är det även hälsovådligt för människor, djur och växter.  
När du nu blivit varnad för riskerna kan vi lugna dig. OzonStockholm har hyrt ut och sålt aggregat till tusentals kunder genom åren. Vi ger råd och om du följer dem uppstår ingen skada. Men om du inte följer dem kan det uppstå skador av saneringen. 

Ozonets påverkan på material
Genom att sanera korrekt kan du undvika att slita på material. Men du ska hantera ozonsaneringen som du skulle hantera annan grovrengöring med starka kemikalier. (Men ozon är bara syre, så det är mycket bättre för miljön.)
Sanera inte mer än du behöver. Ozonet kan rosta metaller och torka ut gummi. Men detta sker efter VÄLDIGT lång exponering. Om du sanerar en timme någon gång i månaden får du inga problem med detta. Men skador kan uppstå när en ozongenerator förväxlas med en annan typ av luftrenare, eller en timer inte fungerar (eller används felaktigt) och maskinen får stå på i stort sett dygnet runt, en längre tid.
 
Ozonets påverkan på människor
Ozon är flyktigt och återgår till vanligt syre relativt fort. Vi rekommenderar att vänta minst två timmar innan man går in i rummet man sanerat, för att ozonnivåerna ska sjunka. Men även efter de två timmarna gått, se till att vädra ut ordentligt – det sista ozonet och ev. biprodukter behöver vädras ut. Öppna helst flera fönster så det skapas korsdrag och vädra ut i minst 15 minuter. 

Ozon / aktivt syre luktar starkt och är obehagligt att vara i så det finns ingen risk att man råkar vara kvar i det av misstag. Om en person stannar kvar i ozonet kan det irritera lungvävnaden. Lungvävnaden kan då läcka vätska och skapa lungödem, så ta den stickande lukten på allvar. Personer med astma, KOL eller annan lungsjukdom ska vara extra försiktiga. Vi har en modell med fördröjd starttid. Den har vi tagit fram bl.a. för dig som är extra känslig, så du inte behöver andas in någon ozon alls. Modellen heter OS 4.

En annan lukt uppstår efter behandlingen, det luktar lite badhusaktigt. Den lukten är inte farlig, men en del upplever den som besvärande. Den försvinner efter någon dag men vintertid kan den vara svårare att vädra ut. Sanera därför hellre kortare tid och upprepa efter någon dag/vecka, än att köra generatorn lång tid. 

De aggregat vi säljer är gjorda för s.k. ”chockbehandling”, dvs. en kort behandling med hög ozonkoncentration, som är det säkraste sättet att använda ozon för att ta bort lukter. Vi rekommenderar inte luftrenare som löpande sprider ut mindre mängder ozon i luften, eftersom detta kan skada lungorna i längden.

Notera att det även finns vissa lukter som inte går att sanera med ozon och som till och med temporärt kan lukta värre efter en ozonbehandling. Se mer information om detta i den här artikeln

Varför OzonStockholm?
Vår produktion av ozongeneratorer har fokus på säkerhet också ur en annan synvinkel. En ozongenerator måste stå oövervakad i timmar och den alstrar stark ström för att skapa ozon. Detta kräver högsta möjliga elsäkerhet och kvalitet på komponenterna i aggregatet. Det har våra generatorer. Vi har sett direktimporterade aggregat från Kina med förfalskade CE-certifikat som vi aldrig själva skulle våga ha i våra egna hus.

Våra generatorer har inte s.k. oscillerande intervaller. För det finns ingen vetenskaplig forskning som visar att oscillerande intervaller i generatorn är bättre än dem vi har. Man vet ännu inte ens om de har samma sanerande verkan som våra generatorer eller om de med oscillerande intervall sliter mindre på material. Påståendet om att man genom att ha större plattor får mindre biprodukter finns det heller inga belägg för. (99 % av biprodukterna får man när ozonet reagerar med ämnen som finns i det sanerade rummet.) 

Det gäller att sanera rätt och inte mer än man behöver. Då kan du få ozonets fantastiska hjälp att motverka ovälkommen lukt och mögelsporer och samtidigt undvika slitage på material. För att du ska kunna sanera korrekt ger vi support på våra maskiner. Du kan alltid ringa om du har frågor eller känner dig osäker:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10 000 mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Alla ytor / många slags problem LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10 000 mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Bostäder / svårare problem LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS1-5000
5 000 mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Fordon / lättare problem LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Om ozon, Regler

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk