articlebanner

Impregneringslukt från Pentaklorfenol

Är ditt trähus byggt mellan 1955 - 1978 och luktar mögel? Det kan vara impregnering av Pentaklorfenol som luktar.

Vi får höra av vissa kunder, med hus eller tillbyggnader som är gjorda mellan 1955 och 1978, att de  känner en obehaglig lukt hemma. Trots att de städar återkommer den. Det känns aldrig riktigt fräscht, inte heller efter vädring. Oftast tror de först att det är mögel men inget visas i tester. Istället kan orsaken vara att man använt Pentaklorfenol (PCP) för att impregnera träet vid bygget. (Något som idag är förbjudet att använda.) Pentaklorfenol omvandlas efter ett tag till pentakloranisol (PCA), det tros vara mindre giftigt men luktar mögel. 
 
Om Pentaklorfenol 
Pentaklorfenol användes i målarfärg, träskydd, båtbottenfärg m.m. mellan 1955 och 1978 istället för fuktskydd. När ämnet omvandlats till pentakloranisol (PCA) avger det en bitter lukt inomhus som kan upplevas som mögellukt. Känsliga personer kan även få bl.a. allergi av det. Här kan du läsa en miljömedicinsk bedömning som genomförts av Västra Götalandsregionen.
 
Ta bort lukt av Pentaklorfenol/pentakloranisol 
Man kan använda ozon för att ta bort lukten och neutralisera de förorenande ämnena. För säkerhets skull ska man börja med att köra generatorn bara ca 15 minuter första gången. Det gör man alltid när man har lukter som kommer från okända kemiska ämnen. På så sätt kollar man att lukterna påverkas på ett positivt sätt innan man börjar med fullständig sanering. Om du kan känna en tydlig förbättring fungerar ozon till ditt luktproblem. Men lukten har förmodligen satt sig i olika textilier och trädetaljer i huset, så du ska se till att ozonet kommer åt. Häng gärna upp textilier och öppna garderober och liknande.

Du kommer att behöva göra om behandlingen flera gånger, för lukterna har trängt in i trädetaljer inomhus, och avges efterhand ut i rummen. Den kan även sitta fast i isoleringsmaterial. Så länge impregnerat material finns kvar kommer lukten att avges, men du kan hålla den i schack med hjälp av ozon. För att förebygga att ny lukt från Pentaklorfenol (PCP) och pentakloranisol (PCA) inte färdas upp i huset så installerar en del husägare ventilationssystem som leder bort lukten från grunden. Då sprider den sig inte uppåt i huskroppen. När du ser till att ha låg luftfuktighet och håller huset uppvärmt minskas luktmängden från det impregnerade materialet.
Ring oss om du vill veta mer och beställ din ozongenerator här.

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela artikeln!

dots dots
machine_image1
Sale
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1295 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit. Där finns en parkeringsplats nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1295 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk