articlebanner

Impregneringslukt från Pentaklorfenol

Är ditt trähus byggt mellan 1955-1978 och luktar mögel? Det kan vara impregnering av Pentaklorfenol som luktar.

Vi får höra av vissa kunder, med hus eller tillbyggnader som är gjorda mellan 1955 och 1978, att de  känner en obehaglig lukt hemma. Trots att de städar återkommer den. Det känns aldrig riktigt fräscht, inte heller efter vädring. Oftast tror de först att det är mögel men inget visas i tester. Istället kan orsaken vara att man använt Pentaklorfenol (PCP) för att impregnera träet vid bygget. (Något som idag är förbjudet att använda.) Pentaklorfenol omvandlas efter ett tag till pentakloranisol (PCA), det tros vara mindre giftigt men luktar mögel. 
 
Om Pentaklorfenol 
Pentaklorfenol användes i målarfärg, träskydd, båtbottenfärg m.m. mellan 1955 och 1978 istället för fuktskydd. Det finns t.ex i Cuprinol som användes ofta under den här tiden. När ämnet omvandlats till pentakloranisol (PCA) avger det en bitter lukt inomhus som kan upplevas som mögellukt. Känsliga personer kan även få bl.a. allergi av det. 
 
Ta bort lukt av Pentaklorfenol/pentakloranisol 
Man kan använda ozon för att ta bort lukten och neutralisera de förorenande partiklarna. För säkerhets skull ska man börja med att köra generatorn bara ca 5-10 minuter första gången. Det gör man alltid när man har dofter som kan komma från kemiska källor. På så sätt kollar man att lukterna påverkas på ett positivt sätt innan man börjar med fullständig sanering. Lukten har förmodligen satt sig i olika textilier och trädetaljer i huset, så du ska se till att ozonet kommer åt. Häng gärna upp textilier och öppna garderober och liknande.
Du kan komma att behöva göra om behandlingen flera gånger, för lukterna kan ha trängt in i trädetaljer inomhus. För att förebygga att lukten från Pentaklorfenol (PCP) och pentakloranisol (PCA) tränger fram igen ska du se till att ha låg luftfuktighet och ha huset uppvärmt.

Vintertid är det svårare att vädra ut ozonlukten som uppstår efter en behandling. Den är inte farlig, men en del besväras av den. Sanera därför kortare tid, du kan alltid upprepa vid behov, men flytta då till en annan punkt i bostaden. Vänta alltid två timmar efter behandlingen och vädra ut med korsdrag. Ozon fungerar optimalt vid ca 20 grader.

Om någon i hushållet har astma eller annan lungsjukdom bör ni vädra extra mycket innan den personen går in i eller sover i bostaden igen.

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela denna artikel!

OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Bästa ozongeneratorn
Utbytbar ozonplatta >4000h
Reglerbar effekt
Obegränsad timer
Se fullständig specifikation
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Vår bästsäljare
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
OS-5000
5.000mg/h
1295 kr
KÖP
Kapacitet 60 m² LÄS MER
Lägst pris
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att komma hit enklast. Vi har den högra dörren med flaggan vid slutet av parkeringen du kommer till. (För mera information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från

1295 kr!