articlebanner

Lukt från vinden

eller har du mögel på vinden – gör en ozonbehandling

Att ozonbehandla din vind och grejerna du förvarar där är en riktigt bra åtgärd. Känner du lukt från vinden eller har du mögel på vinden – gör en ozonbehandling. Upplev ozonets goda förmåga att ta bort dålig lukt.

Många husägare använder vinden till att lagra saker och lådor. Om inte förhållandena är perfekta brukar grejerna börja lukta instängt efter ett tag och i värsta fall får de mögellukt. Andra källor till dålig lukt kan vara möss som flyttar in på höstkanten och även fladdermöss som sprider oönskade doftspår. En ozongenerator blir snabbt husets bästa vän.

Husägare har fått en ökad medvetenhet om mögel och mögelsporer, och vindsutrymmen är ofta utsatta för fuktskador. Där det finns fukt trivs mögel. Dåligt utformad ventilation, dålig avfuktning, kondens för att varm luft möter kall samt läckande tak är ofta orsakerna. De måste förstås åtgärdas, men ozonet kan vara ett fint komplement. Tillräckligt hög dos av ozon (en ozongenerator som avger 10 000 mg/h är nödvändig) som dödar de mögelsporer som finns i luften, minskar risken för att mögel-allergier drabbar er som bor och vistas i huset. 

Hur du gör en ozonbehandling av vinden
Du placerar ozongeneratorn centralt och högt, för att gasen är tung och får bättre spridning på så sätt. Hela vinden behandlas, och om den är stor placerar man generatorn vid olika punkter för att täcka hela vinden. Ventilation stängs till under behandlingen, så ozonet får tillräckligt hög koncentration. Efteråt väntar du några timmar och vädrar sen ut. 

Inga människor, djur eller växter kan vara i bostaden när man ozonbehandlar. Man upprepar hellre behandlingen, gärna från olika punkter, än att göra en enda lång. Då går det också lättare att vädra bort ozonlukten som uppstår efteråt. Den är inte farlig men luktar lite badhusaktigt. Du väntar alltid minst två timmar efter behandlingen och vädrar därefter ut med korsdrag. Behandlingen kan behöva upprepas med underhålls-saneringar, för luktmolekyler kan ha satt sig i trämaterial och även isolering och de tränger fram efter ett tag. Då behandlar du bara igen, men kortare tid.

Ta bort vindslukt med ozon
När sakerna du tar ner från vinden sprider unken gammal lukt omkring sig är det lätt att behandla dem med ozon. Lådor ställs separat, så ozongasen kan nå ytorna. Om även grejerna i lådorna luktar illa så behöver du sprida sakerna så ozonet även där når ytorna. Papper och även böcker ska delas upp och spridas, till och med boksidorna ska ozonet nå, om det ska bli ett bra resultat.  Förvarar du även möbler på vinden och de sugit åt sig lukt, kan du läsa den här artikeln

Tänk på begränsa tiden du behandlar plastmaterial. Det kan skapas kemiska ämnen i kombination med ozonet som får plasten att börja lukta dåligt och även kan börja avge olämpliga gaser. Textilier ska spridas ut så de hänger luftigt och grejerna generellt vara åtkomliga för luft, då fungerar ozonet till att rena ytlagret. Ozonbehandlingen kan du genomföra i ett rum med t.ex. en lång klädstång och ett bord där du kan placera saker. Madrasser och kuddar ställer du på högkant, så ozonet kan nå från alla håll. 

Lukt av möss eller fladdermöss kan också åtgärdas. Deras spillning, urin och sekret avger lukter som är allt annat än behagliga och som utsätter grejerna på vinden för extra påverkan. 

Ring till oss på OzonStockholm, vi svarar på alla dina frågor och funderingar!

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad, Mögel

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk