articlebanner

Hur får man bort stuglukt?

Få bort stuglukt från sommarstugan, kläderna eller huset med hjälp av ozon.

Har du vistats några dagar i sommarstugan och sedan kommit hem och känt en distinkt lukt som satt sig i kläderna?
Ja, då har du med all säkerhet stuglukt/sommarstugelukt i ditt hus. 
Denna stuglukt är oftast en blandad kompott av flera lukter. Ofta är det hög luftfuktighet som är boven, men det behöver inte vara det. Gamla hus luktar ofta även om luftfuktigheten är låg. Det kan vara olika saker som orsakar dålig lukt, t.ex.:
Plastmattor
Golvbeläggningen
Tjära
Djur - som t.ex. möss, råttor, fåglar eller grävlingar, läs mer om detta i denna artikel.
Krypgrund - är ofta en bov när det gäller stuglukt, se mer i denna artikel.
Mögel - även om du inte har ett mögelskadat hus kan det skapas mögelsporer och hyfer. De flyger runt i luften och luktar illa. När de är för många kan det bli riktigt otrevligt och ohälsosamt. Du kan läsa mer om mögel i denna artikel.
 
Dessutom är stugor ofta gamla och värms inte upp året runt, vilket gör dem mer utsatta för ovanstående problem. Andra bidragande faktorer är om du har krypgrund och hög luftfuktighet. Om stugan ligger nära vatten ökar risken för stuglukt väsentligt, eftersom luftfuktigheten då är större.
 
Hur gör man för att få bort stuglukt?
Det första man ska undersöka är om det är möjligt att ta bort orsaker till att lukten uppstått:  
Kan du få ned luftfuktigheten? Kanske med hjälp av luftavfuktare?
Kan du skapa bättre ventilation? 
Eventuellt kanske du kan ha lite värme på i stugan året runt?
Men även om man får ned luftfuktigheten kvarstår ofta lukten. Då kan det vara dags att ta hjälp av en ozongenerator! Kör en sanering för att ta bort de dåliga lukterna och döda samtidigt mögelsporerna för ett bättre inomhusklimat. Speciellt efter vinteruppehållet kan detta vara en god idé, så man kan flytta ut till en ren och fräsch stuga. Du slipper då problem med hälsan från mögelsporerna som kan ha bildats när stugan har stått övergiven. Du slipper även få sneda blickar för att dina kläder luktar unket.
 
Renar ozon bara luften?
Ozonet dödar mögelsporer och annat obehagligt som finns tillgängligt i luften. Ozonet renar även det yttersta ytlagret på väggar, tak, golv och alla textilier i rummet som gardiner, mattor, dynor, möbler mm. Se till att ozonet kommer åt alla textilier genom att hänga upp och sprida ut textilier som ligger packade i skåp. Lukten försvinner,  och eftersom ozon dödar mögelsporer får du dessutom en hälsosammare luftmiljö. Men långvariga problem kräver upprepade behandlingar, för då har luktmolekyler satt sig fast i porösa material  som möbler och trämaterial. De molekylerna vandrar ut ur materialet efter en tid och man behöver då göra en underhållsbehandling över en större yta. 
 
Är det farligt att använda ozon för att ta bort stuglukt?
Ozon är miljövänligt att använda till rengöring. Och ändå är det flera gånger mer effektivt än klorin. Ozonet omvandlar syret i luften till ozon, så kallat aktivt syre. Det aktiva syret attackerar och neutraliserar de luktframkallande molekylerna från mögelsporer, döda djur, rök, urin, avlopp, uppkastningar, sopor o.s.v. 
Men du ska inte vara inne i huset när saneringen görs. Genom att vänta tills ozonet har återgått till vanligt syre efter saneringen och sedan vädra ut ordentligt, kan du sanera tryggt och säkert. Det går också utmärkt att kombinera ozonbehandlingen med luftrenare som har HEPA- och kolfilter.
 
Ring ozonexperterna på OzonStockholm för att få mer information om hur du kan ozonsanera ditt hus och slippa jobbig stuglukt:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad, Mögel

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk