articlebanner

Hur får man bort stuglukt?

Få bort stuglukt från sommarstugan, kläderna eller huset med hjälp av ozon.

Har du vistats några dagar i sommarstugan och sedan kommit hem och känt en distinkt lukt som satt sig i kläderna?
Ja, då har du med all säkerhet stuglukt/sommarstugelukt i ditt hus. 
Denna stuglukt är oftast en blandad kompott av flera lukter. Ofta är det hög luftfuktighet som är boven, men det behöver inte vara det. Gamla hus luktar ofta även om luftfuktigheten är låg. Det kan vara olika saker som orsakar dålig lukt, t.ex.:
Plastmattor
Golvbeläggningen
Tjära
Djur - som t.ex. möss, råttor, fåglar eller grävlingar, läs mer om detta i denna artikel.
Krypgrund - är ofta en bov när det gäller stuglukt, se mer i denna artikel.
Mögel - även om du inte har ett mögelskadat hus kan det skapas mögelsporer och hyfer. De flyger runt i luften och luktar illa. När de är för många kan det bli riktigt otrevligt och ohälsosamt. Du kan läsa mera om mögel i denna artikel.
 
Dessutom är stugor ofta gamla och värms inte upp året runt, vilket gör dem mer utsatta för ovanstående problem. Andra bidragande faktorer är om du har krypgrund och hög luftfuktighet. Om stugan ligger nära vatten ökar risken för stuglukt väsentligt, eftersom luftfuktigheten då är större.
 
Hur gör man för att få bort stuglukt?
Det första man ska undersöka är om det är möjligt att ta bort orsaker till att lukten uppstått:  
Kan du få ned luftfuktigheten? Kanske med hjälp av luftavfuktare?
Kan du skapa bättre ventilation? 
Eventuellt kanske du kan ha lite värme på i stugan året runt?
Men även om man får ned luftfuktigheten kvarstår ofta lukten. Då kan det vara dags att ta hjälp av en ozongenerator! Kör en sanering för att ta bort de dåliga lukterna och döda samtidigt mögelsporerna för ett bättre inomhusklimat. Speciellt efter vinteruppehållet kan detta vara en god idé, så man kan flytta ut till en ren och fräsch stuga. Du slipper då problem med hälsan från mögelsporerna som kan ha bildats när stugan har stått övergiven. Du slipper även få sneda blickar för att dina kläder luktar unket.
 
Renar ozon bara luften?
Ozonet kommer åt i varenda springa och ger permanent sanering där det dödar mögelsporer och annat obehagligt. Ozonet renar även väggar, tak, golv och alla textilier i rummet som gardiner, mattor, dynor, möbler mm. Se till att ozonet kommer åt alla textilier genom att hänga upp och sprida ut textilier som ligger packade i skåp. Lukten försvinner,  och eftersom ozon dödar mögelsporer får du dessutom en hälsosammare luftmiljö.
 
Är det farligt att använda ozon för att ta bort stuglukt?
Ozon är det mest miljövänliga du kan använda till rengöring. Och ändå är det flertal gånger mer effektivt än klorin. Ozonet omvandlar syret i luften till ozon, så kallat aktivt syre. Det aktiva syret attackerar och neutraliserar de lustframkallande molekylerna från mögelsporer, rök, urin, avlopp, uppkastningar, sopor o.s.v. 
Men du ska inte vara inne i huset när saneringen görs. Genom att vänta tills ozonet har återgått till syre efter saneringen och sedan vädra ut ordentligt, kan du sanera tryggt och säkert.
 
Ring ozonexperterna på OzonStockholm för att få mer information om hur du kan ozonsanera ditt hus och slippa jobbig stuglukt:

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela denna artikel!

OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Bästa ozongeneratorn
Utbytbar ozonplatta >4000h
Reglerbar effekt
Obegränsad timer
Se fullständig specifikation
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Vår bästsäljare
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
OS-5000
5.000mg/h
1295 kr
KÖP
Kapacitet 60 m² LÄS MER
Lägst pris
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att komma hit enklast. Vi har den högra dörren med flaggan vid slutet av parkeringen du kommer till. (För mera information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från

1295 kr!