articlebanner

Hur stor yta kan man sanera med en ozongenerator?

35, 60, 120 eller 600 kvm? Varför anger återförsäljare olika värden för maskiner med samma styrka?

När ozongeneratorer säljs sätts en angivelse på hur stor yta ozongeneratorn kan sanera. Men det finns inga standardvärden idag, vilket innebär att det är helt upp till försäljaren att godtyckligt sätta maxyta. Tidigare användes dessa värden mest som grova referenser, men nu har de börjat användas som försäljningsargument utan att försäljaren förstår hur ozon fungerar. Ena veckan skriver de att maxytan är 60 kvm och nästa vecka har den tydligen ändrats till 120 kvm. Detta beror på att det inte finns någon standard för vilken ozonkoncentration som ytan ska ha, utan dessa värden kan sättas godtyckligt av försäljaren

Hur stor yta kan en ozongenerator sanera då?
Kan en 5000 mg/h ozongenerator sanera 35, 60, 120 eller 600 kvm? Här behöver man tänka på hur ytan är uppdelad, om den är fördelad på flera rum och våningar? Experterna på OzonStockholm reder ut detta åt dig.
Om du har en mindre 5000 mg/h maskin och vill friska upp luften i ett stort enskilt rum som t.ex. en stor restaurang på 500 kvm, så går det absolut bra att göra det med denna maskin. Men om du i stället ska sanera ett hus som är inrökt sedan 40 år tillbaka bör du sanera alla normalstora rum över 10 kvm enskilt, åtminstone under första omgången, för att saneringen ska bli så effektiv som möjligt. Du bör nog helst ha en starkare ozongenerator för den typen av sanering.
Svaret på hur många kvadratmeter en ozongenerator är lämplig för beror alltså helt på vad som ska saneras och hur saneringen ska utföras. Det är också stor skillnad på hur planlösningar ser ut. Det är t.ex. skillnad på ett stort rum med lågt i tak och ett hus på flera våningar med långa, trånga korridorer som ozonet ska spridas i, även om kvadratmeterstorleken på dessa utrymmen är densamma.
 
Vad du bör veta om ozongeneratorer och storleken på saneringsytorna
Vi på OzonStockholm har varit till hjälp vid tusentals saneringar, här kommer några råd utifrån vår erfarenhet:
Kolla på ozongeneratorns styrka i stället, det som behövs är en effektiv chockbehandling som ger tillräckligt hög koncentration av ozon som effektivt kan döda t.ex. mögelsporer.  Vi rekommenderar våra 5000 mg/h-generatorer till fordon, små lägenheter och stugor. För större lägenheter och villor rekommenderar vi någon av våra 10.000mg/h-generatorer.
Oavsett styrka är det bättre att köra flera gånger och flytta runt aggregatet, än att köra länge i mitten av ytan. Ozonet kommer inte att spridas över ca. 50 kvm på ett bra sätt oavsett styrka. Se graf här nedan. Grafen visar rekommenderad tidslängd på sanering per kvm. Följer du grafen gör du en grundlig sanering. Där ytan börjar bli blå kommer inte ozonet att koncentreras på ett bra sätt i ytterkanterna av området du sanerar, när saneringen handlar om en bostad med normal planlösning. Om du har flera våningar bör du köra dessa i separata omgångar.
 
Till slut
Läs våra råd och rekommendationer i stället för att kolla på det opålitliga kvadratmetervärdet. Det värde som möjligtvis går att jämföra är styrkan, även kallat effekten. Men starkare är inte alltid bättre, utan är mer en rekommendation om vilken aggregatstorlek som passar. Det allra viktigaste när du väljer aggregat, är att du får ett som är säkert och hållbart, från ett företag som kan svara på dina frågor och hjälpa dig vid behov.
 
Har du fler frågor, ring OzonStockholm på:

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela denna artikel!

OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Bästa ozongeneratorn
Utbytbar ozonplatta >4000h
Reglerbar effekt
Obegränsad timer
Se fullständig specifikation
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
Kapacitet 120 m² LÄS MER
Vår bästsäljare
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
OS-5000
5.000mg/h
1295 kr
KÖP
Kapacitet 60 m² LÄS MER
Lägst pris
Utbytbar ozonplatta >4000h
Enkel att använda
Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att komma hit enklast. Vi har den högra dörren med flaggan vid slutet av parkeringen du kommer till. (För mera information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från

1295 kr!