Oftast är boven i dramat bristfällig ventilation i bostaden. Blöt och fuktig luftmiljö ger mögelsvampar. Möglet växer till sig långsamt gärna i mindre utrymmen med växlande temperatur skillnader. Sverige har fått stora temperaturskillnader på somrarna, nästan som söderut. Sedan har vi års växlingarna också att tampas med. En annan orsak kan vara att det kommit in vatten i isoleringen, eller rent av avsaknaden av isolering i äldre hus.
Få bort mögelsporer och mögellukter med ozongeneratorerMögelsporer, bakterier och andra partiklar som uppstår vid fuktskador eller på grund av dålig ventilation har en tendens att sprida sig. De sätter sig ordentligt i tapeter, trädetaljer och textilier. Särskilt dålig lukt från mögel är svår att ta bort, eftersom mögel och mögelsporer är levande organismer som inte bara luktar förfärligt, de förökar sig också.
Ozon är en variant av helt vanligt syre, aktivt syre om vi ska vara noga. Ozon är därför särskilt bra på att oxidera och bryta ner organiska material. Det innebär att saneringsaggregat med ozon som vi använder oss av är ett mycket effektivt vapen mot mögelorganismer plus annat som ger upphov till dålig lukt. Med hjälp av en ozonbehandling, kan du relativt snabbt komma till rätta med unken luft i källare, badrum, sommarstugor och andra utrymmen där risken för mögelansamlingar är särskilt stor. Ozonsanering ska utföras innan arbete med att ta hand om grundorsaken till möglet, för säker arbetsmiljö. Sedan köras igen “efter” arbetet, för att döda kvarvarande mögelsporer i luften och för att ta bort lukten. I vissa fall är det inte möjligt att ta bort grundorsaken till möglets uppkomst, då man kanske inte ens hittar den, då får man sanera regelbundet för att ta bort de mögelsporer som uppkommer. De ytliga mögelsporerna dör då.
God ventilation är svaret på att besegra mögel invasion. Det är inte alltid så stora förändringar du gör mer än att vädra lite oftare och speciellt då man duschat i badrummet t.ex. Alltid vädra ut ångan ut genom fönstret. Inte öppna dörren till resten av huset, för då sprids fukten vidare med taket till andra rum. I genomsnitt vädrar vi 15 min/dag vintertid. Små skrymslen och vrår trivs fukten bäst i. Luftavfuktare eller golvfläkt är god hjälp.
Köket kan även den vara en dålig luftmiljö i bostaden när man lagar mat. Öppna alltid fönstret vid matlagning, om det inte finns en fläkt, så att matoset åker ut direkt och att temperaturen jämnas ut. Hastiga skillnader i värme är en källa till mögeltillväxt.
Din tvättstuga är som byggd för att utgöra en grogrund. Häng tvätten utomhus om möjligt, finns inte det? Öppna alltid ett fönster vid tvättning så ny luft kommer in. Blöta golv är en grogrund till bakterier, även vid städning så sopa golven då och då istället. Och golven gillar inte alls fuktiga nytvättade mattor innan de torkat klart.