articlebanner

Ta bort lukt från möbler

Lukter som är obehagliga sätter sig fast i våra möbler. Ozon kan hjälpa dig ta bort lukt från möblerna.

När möbler står i rum som drabbas av dålig lukt eller mögel tar de åt sig lukten. Går det att göra något åt detta eller är det bara att köra dem till återvinningsstationen? I den här artikeln får du veta vad ozon kan göra med lukterna och vad du själv kan göra för att kunna ta in möblerna i din bostad igen .

Möbler kan vara värdefulla på flera sätt, både ur design- och materialsynpunkt, men de kan också ha ett affektionsvärde för oss. Ärvda möbler eller möbler knutna till vår egen historia gör att det kan vara värt att lägga ett arbete på att få dem i fullgott skick igen. 

Är möblerna av lackat eller målat trä är problemet mindre, men är träet obehandlat kan det suga åt sig luktmolekylerna. Luktsmittan sitter inlagrat i materialet. Har möblerna stoppning, kuddar eller madrass kommer du att få lägga ett mer omfattande arbete på att få dem luktfria.

Alla har vi hört om mirakelmedel med ättika eller bikarbonat för att ta bort fläckar från möbler och mattor. Även ångtvättar och textilvårdsmaskiner som fuktar materialet, sen suger upp vätska tillsammans med smuts. De förstnämnda bearbetar fläckar på ytan och de sista jobbar även på djupet i möbelstoppningar och madrasser. Men ska du få det riktigt luktfritt och skynda på processen behöver du ozon. 

Ozon har använts riktigt länge av proffsfirmor vid sanering av bohag efter rökskador och brand och även vid mögelsaneringar. De flesta lukter består av organiska luktkällor, alltså molekyler som byggs upp av kol och väte. Alla dessa molekyler fungerar ozon väldigt bra mot, t.ex. gammal stuglukt, röklukt, kryddlukt, djur- och urinlukt samt lukt från impregnerat trä och fuktskador. Ozon dödar även bakterier och mögelsporer och tar bort mögellukt. Alla behandlingar fungerar optimalt vid rumstemperatur, ca 20 grader. 

Så här gör du:
Det är alltid bra att ordna så att man har tillgång till ett mindre rum, som kan fungera som behandlingsrum under den period som krävs. Det måste enkelt gå att öppna upp för vädring, en timme efter behandlingen.

Ta bort lukt från möbler i trä
Möbler helt i trä är ganska lätt att få luktfria, först genom avtvättning och sedan vanliga ozonbehandlingar – i ett mindre rum. För trämöbler som stått länge i en obehaglig lukt, och som därför fått luktsmitta gäller upprepade ozonbehandlingar, tills alla inlagrade luktmolekyler vandrat ut ur materialet. I början gör du exempelvis en kort behandling och upprepar den några dagar senare. Har du möjlighet att vänta är det bra att återbehandla efter t.ex. en vecka eller längre så att fler luktmolekyler trängt fram ur träet. Känner du lukten gör du ytterligare en kort ozonbehandling.

Ta bort lukt från möbler i plast
Möbler i plast brukar ofta inte suga åt sig lukter, men de ska tvättas och om de ozonbehandlas får man tänka på att göra väldigt korta saneringar. Annars kan risken finnas att plasten börjar lukta och avge biprodukter. 

Ta bort lukt från möbler i metall
Möbler i metall är heller inte benägna att suga åt sig dåliga lukter. Avtvättning och korta behandlingstider även här, för att inte skapa oxidering av metallen. 

Hur du tar bort dålig lukt från stoppade möbler:
Piska möbeln med mattpiska.
Dammsug möbeln noggrant.
Ta bort synliga fläckar 
Fläckar är ofta bundna med någon form av fett, och både syra och bas löser fett bra, därför fungerar ofta ättika- eller vinägerblandningar (”mirakelmedel”) och även bikarbonatpasta för att ta bort fläckarna.
När ytan är torr igen gör du en kort ozonbehandling. Man väntar 1 timme och vädrar sen ut med korsdrag.
Även här gäller korta upprepade behandlingar. Dammsug och vänta minst ett dygn mellan omgångarna. Du kan skynda på de inlagrade luktmolekylernas rörelse ut ur stoppningen med hjälp av piska och genom att sätta dig på möbeln. Då pressas stoppningen samman och luften pressas ut. Gör det upprepade gånger innan en ny ozonbehandling. Värt att veta är att även bilstolar som stinker kan monteras loss och behandlas så här.
Vid utpräglad mögellukt kan du kombinera ozonbehandlingar med ångtvätt/textil-vårdsmaskin. Maskinen tvättar och suger fram mögelsporer inifrån stoppningen – och just vid ozonsanering av mögel är det ingen nackdel med lite fukt i möbeln. Du växlar maskintvätten med ozon, vädring och dammsugning tills lukten är borta. En avfuktare nära möbeln efter varje omgång, gör att man säkrar att ingen ny mögeltillväxt sker.

Gör du behandlingen under sommarhalvåret kan du ställa ut möbeln i solen mellan behandlingarna. Det kommer, liksom ozonet, att skynda på processen att göra dem luktfria. Visst, man måste verkligen älska en möbel för att få den helt fri från lukt – om den stått länge i ett utrymme där den samlat dålig lukt. Men trägen vinner!

Till sist
De lukter vi vet att ozon inte fungerar bra mot är lukt från målarfärg, lösningsmedel, lim och lukt från ny vinylmatta. Väldigt tunna och sköra tyger kan vara känsliga för ozon, så behandla inte dem. Du behandlar läder och ull med mycket korta behandlingar, för att de materialen kan torka och bli spröda av för mycket ozon. 

Generellt om ozon
Ozon är inte bra för människor och djur att andas in, och växter mår heller inte bra av det. Du ska därför inte vara i lokalen du använder under behandling och väntetid. Under den timme du väntar innan vädring hinner ozonet halveras två gånger och vädringen gör att ozonet snabbt omvandlas till vanligt syre.

Är man astmatiker eller har någon form av lungsjukdom ska man själv inte utföra dessa behandlingar, och vädra extra innan man går in i lokalen efter behandlingen.

Du köper enkelt en ozongenerator från OzonStockholm. Till möbelbehandling behöver du den minsta modellen. 
Ring oss om du har frågor!

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk