articlebanner

Problem med röklukt från kamin

Eldar du inomhus i kamin, kakelugn eller öppen spis? Har du problem med röklukten? Läs hur du kan lösa det med en ozongenerator.

I den här artikeln berättar vi om några viktiga saker du behöver känna till innan du börjar elda inomhus – och om hur du gör när olyckan varit framme och det rykt in.

Nu när elen blivit så dyr har många börjat elda mer för att hålla kostnaderna nere. Om man inte har vana och stor erfarenhet är det lätt att göra misstag. Och det är sällan spisens fel. Man måste lära sig att göra eld under de förhållanden som råder, helt enkelt. Mer om detta längre ner. 

Hur gör jag när det rykt in?
Vi börjar här med akut hjälp när olyckan varit framme: Ozon fungerar bra till att ta bort röklukt. Det har använts av proffsfirmor under lång tid, men nu kan även privatpersoner köpa/hyra en ozongenerator och få kunskap om hur man gör. 

Börja med att vädra så mycket du bara kan och fixa sen en ozongenerator. Ju snabbare desto bättre, då sätter sig inte lukten i möbler och poröst material. Ställ generatorn högt i det rum som drabbats värst. Inga blommor, husdjur eller människor kan vara i huset/lägenheten (jo – det finns faktiskt lägenheter med öppen spis) medan behandlingen pågår. Gör en timmes behandling, vänta två timmar och vädra sen ut. Om lukten spridit sig till andra rum kan du göra kortare behandlingar där – och också ev. upprepa behandlingen i rummet med eldstaden. Korta men upprepade behandlingar är bättre än en enda lång. 

Det uppstår lite efterlukt av behandlingen, den liknar badhuslukt, men är inte farlig och vädras ut på några dagar. När det är kallt ute är det lite svårare att vädra bort den. Så tänk på att inte överdriva behandlingstiden, för då får du mer efterlukt.


Tips för att tända och elda på ett bra sätt
Det första du behöver ha koll på är förstås att spjället är öppet. Efter regnväder eller lågtryck, liksom efter en köldknäpp, kan det bildas en propp i skorstenen som gör att inte röken kan stiga upp och komma ut. Då vänder den och det börjar ryka in i stället. Då är det viktigt att du får uppvärmd luft att lösa upp proppen, innan du tänder en brasa. Du kan se en film här om hur du gör. Om det ligger mycket aska i eldstaden eller i askluckan, eller om det var längesen det sotades, kan det också skapa sämre drag.

Det är också viktigt att tända upp brasan med tunna vedstickor, näver eller liknande för att få elden att verkligen ta sig. Tekniken är i grunden densamma, men ser lite olika ut beroende på hur stor eldningsyta du har – en modern kamin eller en liten gammal järnspis. I en liten järnspis ser du till att elda smått först, med sotluckan en aning öppen och lägger in tunna vedstycken för att bygga upp värme och glöd för att kunna tända större vedstycken lite senare. I en större kamin kan du, efter att du kontrollerat draget, bygga elden med större vedstycken i botten med tunnare och tunnare ved högre upp. Med kvistar eller näver högst upp kan du tända elden från toppen. Ha kaminluckan lite öppen första kvarten, och lägg sen på 2–3 vedstycken åt gången när den första veden brunnit ner. 

Vi på OzonStockholm önskar dig lycka till och hoppas du får många mysiga stunder framför brasan! Ring oss om du behöver fler råd: 

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10 000 mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Alla ytor / många slags problem LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10 000 mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Bostäder / svårare problem LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS1-5000
5 000 mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Fordon / lättare problem LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Bostad, Rök

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk