articlebanner

Matvaror och växter vid ozonbehandling?

I den här artikeln besvarar vi frågor om hur du kan ta hand om dina matvaror och växter när du ozonbehandlar ditt hem

När jag ozonbehandlar mitt kök, vad ska jag tänka på när det gäller matvaror?
Färska matvaror, som frukt och grönsaker, lägger du med fördel i kylskåpet. Torra matvaror ska du se till att du har tättslutande lock på. Det är inte farligt att ozonet kommer i kontakt med matvarorna, men det kan bli en lukt på dem, som gör dem mindre aptitliga. Det går bra att öppna lådor och skåp så att ozonet tar bort ev. lukter och dödar mögelsporer och bakterier även där. Men se som sagt till att alla matvaror är förslutna, för luktens skull.

Odlar du kryddörter, groddar eller har andra växter i köket ska du plocka bort dem. Ställ dem i ett skyddat rum en bit bort från området som behandlas, t.ex. i badkaret i badrummet och stäng dörren. Se även avsnittet nedan.

Hur påverkar ozonbehandling  blommor och växter?
Både gröna och blommande växter omsätter vanligt syre. Ozon är också ett slags syre, men det har tre syreatomer i stället för två, som vanligt syre har. Den tredje syreatomen gör molekylen instabil och gör att ozonet reagerar snabbt och bryter ner andra luktmolekyler, bakterier, mögelsporer och en del virus.

De första tecknen på att växter skadats av ozon ser man som bruna fläckar. Men om halten ozon i ett rum är hög (och det blir den vid grundliga behandlingar) segnar växterna ner och blir inte sig själva igen. Därför ska du plocka bort alla växter. 

Liten lägenhet
Ställ dem i ett rum en bit bort från det rum där du gör behandlingen. Det finns alltid en liten risk att gasen förflyttar sig genom små luftkanaler och ventilationsrör, så är du riktigt rädd om växterna kan du se till så att ventilerna är stängda. Det går förstås även att tejpa igen glipor vid dörren, så inget ozon kan komma in där du förvarar växterna under behandlingen. Dessa åtgärder blir mer nödvändiga i en liten lägenhet än i ett stort hus med flera våningar. 

Stort hus med flera våningar
I ett stort hus genomför man oftast behandlingar från översta våningen och rör sig nedåt. Detta gör man vid grundliga behandlingar (bl.a. för att ozon är en tung gas). Då behöver du förstås flytta undan växterna allt eftersom. Se till att växterna i de nedre våningsplanen är väl skyddade bakom täta dörrar. När översta våningen är sanerad, kan du flytta upp växter från de nedre planen upp dit. Se till så att ventilationen är avstängd eller att ventilationsrör är stängda/inplastade med tejp runt kanterna under behandlingen.

De sistnämnda åtgärderna är också bra för att få upp en hög nivå av ozon i de rum du behandlar – vilket är bra för att lösa luktproblemet.

Ring oss på OzonStockholm om du har fler frågor:

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela artikeln!

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Bästa ozongeneratorn
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Obegränsad timer
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1295 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Bostad, Regler, Omozon

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit. Där finns en parkeringsplats nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1295 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk