articlebanner

Olika typer av ozon

Vi reder ut begreppen: ozonhål, marknära ozon, luftrenare med ozon och ozongeneratorer.

Många har hört talas om ozon och blandar ofta ihop ozon med freon, som skapar hål i det skyddande ozonlager som finns runt jordklotet. En hel del har också hört talas om det farliga marknära ozonet, som uppstår av föroreningar i stadsmiljöer. Det finns även luftrenare som står och sprider en låg dos av ozon i allmänna miljöer, vilket inte är bra för oss (inte så vanliga i Sverige). Här reder vi ut begreppen och beskriver hur du kan göra din ozonbehandling så säker som möjligt.

Ozonhål
Ozon finns som ett skyddande lager mot UV-strålning i stratosfären, ca 25 km över markytan. Som en följd av bl.a. luftföroreningar har ozonskiktet tunnats ut, och det har skett (och sker) mest över Antarktis, men också Arktis. Ozonskiktet blir tunnare vid vissa årstider (främst våren i Antarktis). Den globala uppvärmningen påverkar också ozonlagret negativt, så trots mindre utsläpp av freoner och klorhaltiga ämnen, finns risker för klotet som helhet. I detta fall har ozonet alltså en skyddande verkan för jordens växter, djur och människor. 

Marknära ozon
Här befinner sig ozonet nära jordytan, där vi människor kan andas in gasen. Det är fråga om låga halter av ozon som kontinuerligt bildas av en kombination av solljus och bilavgaser, men också vid ofullständig förbränning av oljeprodukter i kraftverk och motorer. Går man t.ex. ofta med sitt barn i barnvagn i en storstad finns risken att barnets lungvävnad påverkas och skadas.

Luftrenare med ozon
Här är en typ av produkt vi vill varna för. De här luftrenarna är tänkta att stå på hela tiden, för att rena luften från obehagliga lukter. Även om det är en liten mängd ozon som genereras, är det aldrig bra för någon att andas in ozon kontinuerligt. De är mer vanliga utomlands, och kan t.ex. stå i hotell och restauranger. Men vi har även sett att de har börjat säljas i Sverige.

Ozongeneratorer
Här skapas ozonet i en ozongenerator som alstrar en hög dos ozon under kort tid, en sk. chockbehandling. Inga människor, djur eller växter ska vara i bostaden under behandlingen eller under den obligatoriska väntetiden efteråt. Generatorn stängs av automatiskt och ozonet som har en halveringstid på ca 30 min, omvandlas snabbt till vanligt syre igen. Man väntar minst två timmar innan man går in i rummet, öppnar fönstren till korsdrag och vädrar ut. På den tiden har ozonet alltså halverats fyra gånger och när frisk luft strömmar in blir mängden vanlig luft snabbt återställd. Om man väntar längre hinner ozonhalten sjunka ännu mer.

Om man kombinerar sin ozonbehandling med att använda en luftrenare med HEPA- och kolfilter, hjälper den till att ta bort både biprodukter och kvarvarande ozonmolekyler. Den här typen av luftrenare kan stå på både under och efter behandlingen. Se till att använda en luftrenare med tillräckligt god effekt.

Har du frågor om ozonbehandlingar, kontakta oss på OzonStockholm:

Känner du någon som kan ha nytta av denna information?
Dela artikeln!

dots dots
machine_image1
Sale
OS4-10000
10.000mg/h
2495 kr
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10.000mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 120 m² LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS-5000
5 000mg/h
1295 kr
KÖP
checkicon Kapacitet 60 m² LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Omozon

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit. Där finns en parkeringsplats nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet vardagar mellan kl. 09.00 - 17.00. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Givetvis har vi tid att ge Dig råd och hjälpa Dig med Din sanering vid besöket. Välkomna! Tel. 08-400 127 34

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1295 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk