articlebanner

Dålig lukt från krypgrund - sanera med ozongenerator

Hur du tar bort dålig lukt från krypgrund / torpargrund

Många hör av sig om obehaglig lukt i villor och sommarstugor. Oavsett hur mycket man städar så hjälper det inte alltid. Problemet kan ligga djupare, t.ex. i krypgrunden. Krypgrunden är området mellan marken och husets nedre golv. Tecken på att luktproblemet kommer från krypgrunden är en stark lukt av jord och fukt. Den sätter sig i väggar, golv, möbler och textilier. Den går helt enkelt inte bort av städning eller vädring.

Lukter från krypgrunden kan sprida sig upp i huset. Med ozonsaneringar kan du avhjälpa problemet och även döda ytliga mögelsporer, innan problemet blivit mycket värre.
 
Varför det luktar från krypgrunden / torpargrunden
Sommarkondens anses vara den största fuktkällan i en ventilerad krypgrund som inte är isolerad eller har en avfuktare installerad. För hög fuktighet kan leda till att mikroorganismer börjar växa till i krypgrundens organiska material och även sprider sig till bostaden. Det är då man börjar känna en ”konstig” lukt som även fastnar i håret och kläderna.

Krypgrunden har en nackdel eftersom den är värmetrög, vilket medför risk för kondens under sommaren med förhöjd fuktighet i krypgrunden. Det kan medföra skador på träbjälklag och syll. Det är allvarligt eftersom fukten kan ge upphov till mögel, fuktskador och hussvamp. Att avfukta grunden hjälper inte alltid, eftersom träkonstruktionen redan kan vara skadad. 
 
Hur man får bort lukt från krypgrund med ozon
Det första man ska göra är att försöka sänka luftfuktigheten i krypgrunden. Det förebygger bildandet av lukt Men oftast behöver man komplettera med ozonsanering för att få det helt luktfritt – speciellt i sommarstugor som står tomma under vinterhalvåret. Man kan sanera både själva bostaden och krypgrunden. Man gör en grundlig sanering ett rum i taget, men dörrar lite öppna till angränsande rum. Ozongeneratorn ställs aldrig in i för trånga/små utrymmen. Man tar våning för våning, vinden först och krypgrunden till sist. Då har man minimerat risken att mögelsporer sprids över flera plan – och man kan åter få  frisk luft i huset. Speciell behandling krävs för att få bort lukterna från textilier. Häng upp dem luftigt så ozonet kan komma åt textilytorna.

När man sanerar krypgrunden måste man se till att ev. material eller skräp som ligger där tas bort först, för det suger till sig fukt. Sedan ställer du in ozongeneratorn så högt du kan, men alltid på någon form av trä eller låda, så den inte står direkt på fuktig jord. Stäng igen ev. ventiler så ozonnivån koncentreras. Täcker krypgrunden en stor yta får du ställa upp ozongeneratorn och behandla från flera punkter, så ozonet sprids överallt. Vänta minst 2 timmar och öppna sedan ventiler för utvädring.

Senare behöver man säkert följa upp denna grundliga sanering med underhållsbehandlingar någon gång om året. Då kan man snabbt och smidigt köra en våning i taget. Du kan alltså bli av med den tråkiga lukten från krypgrunden med en ozongenerator. Ozon är 3000 gånger starkare än Klorin och är mer miljövänligt. Bakterier som orsakar den illaluktande luften attackeras och elimineras av ozon, som även kallas aktivt syre. När ozonet har reagerat klart återgår det till att bli vanligt syre. 

Kontakta OzonStockholm om du vill veta mer
För mer information om hur du tar bort lukter från krypgrund med ozon och för att få detaljerad information om hur du sanerar just din krypgrund, baserat på typ och storlek: Ring OzonStockholm:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10 000 mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Alla ytor / många slags problem LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10 000 mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Bostäder / svårare problem LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS1-5000
5 000 mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Fordon / lättare problem LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad, Mögel

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk