Många frågar oss om faror och säkerhet kring ozon. Vi har satsat mycket på att ge våra kunder bra information, så de kan göra trygga och säkra ozonbehandlingar. I den här artikeln tar vi upp problem med de biprodukter som skapas vid behandlingarna och de reaktioner som ozonet kan skapa med de osynliga ämnen vi har runt oss i vardagsmiljön. Med den kunskapen i bagaget kan du öka säkerheten kring dina ozonbehandlingar.
Ämnen som ozon kan reagera med
De senaste 70 åren har mängden kemikalier runt oss ökat dramatiskt.
Vi är omgivna av mer eller mindre skadliga ämnen, både inomhus och utomhus: luftföroreningar från biltrafik som letar sig in inomhus, möbler och byggmaterial som avger formaldehyd, plastgolv eller annat plastmaterial som avger ftalater, eldning som avger kväveoxider, kemikalier i målarfärg, flamskyddsmedel i färg, textilier, isoleringsmaterial och elektronisk utrustning. Listan är lång.
Bor man på landet är koncentrationen av nivåerna lägre pga. mindre mängd avgaser från fordon, men kanske desto högre pga. vedeldning. Har du ett hus som är byggt mellan 1955–1978 kan en del trämaterial i syllar och annat ha behandlats med PCP (Pentaklorfenoler), som i sin tur omvandlas till Pentakloranisol, och båda tros vara cancerframkallande. Det är inte lätt för våra kroppar att hantera detta ökade tryck, och många får problem med luftvägar, allergier och astma.
Här kan du läsa en genomgång och sammanställning av de vanliga kemikalierna i inomhusmiljöer av Folkhälsomyndigheten.
När man gör en ozonbehandling finns det alltså redan skadliga flyktiga ämnen inomhus, s.k. VOC (Volatile Organic Compounds) och ozonet kan i vissa fall öka dem. Dessa ämnen reagerar alltså också på ozonbehandlingen. Om man inte följer våra råd och behandlar alldeles för länge, för ofta eller material och lukter som inte lämpar sig för ozonbehandlingar, kan mängden skadliga biprodukter öka mycket.
Vad händer med dessa ämnen vid ozonbehandlingar inomhus?
Det verkar som att ozonet skapar en förstärkning av dessa osunda ämnen i form av VOC som vi redan har runt oss. I forskningsförsök har man kunnat mäta mängden formaldehyd före och efter ozonbehandlingar och då kunnat se att mängden ökat. (Försöken är i och för sig dåligt definierade, man skriver t.ex. inte vilket material det var i golvmattorna.) Men det verkar som att ju nyare möbler, vägg- och golvmaterial man har, desto högre halt av formaldehyd före och ännu mer efter ozonbehandlingen.
Ozon påverkar även kväveoxid, så det blir till kvävedioxid. Kvävedioxiden är en giftig gas som kan orsaka irritation i luftvägarna och astmatiker är särskilt känsliga. Men då ska man komma ihåg att det även bildas kvävedioxid när man eldar och tänder levande ljus inomhus. I Norden ligger vi högt när det gäller eldning inomhus och ljuständning under vinterperioden – och därmed höjs halten av kvävedioxid inomhus.
I USA och andra länder kan man läsa aggressiv reklam för ozongeneratorer, där producenterna menar att ozon kan minska mängden kvävedioxid, formaldehyd och andra giftiga ämnen vid behandlingar inomhus. Det är faktiskt ren och skär lögn. Inga bevis finns för att ozon skulle minska mängden av sådana ämnen inomhus.
Vad kan man själv göra för att minska de biprodukter som uppstår vid ozonbehandlingar?
I vår manual står några uppenbara sätt att minska biprodukter:
1. Behandla kort tid, vänta och vädra ordentligt.
2. Behandla kortare tid i vinterperioden, för då är det svårare att vädra ut ordentligt.
3. Om det bor någon med astma, KOL eller annan lungsjukdom i bostaden, så föreslår vi extra lång vädring och längre tid innan personen kommer tillbaka och sover i bostaden. Gäller även barn och äldre personer.
4. Stäng inte in apparaten och behandla i för små utrymmen, som t.ex. toaletter, garderober och liknande.
Lite förklaring och fördjupning kring punkterna:
1. Den första punkten är nog uppenbar: Ju längre behandlingar med hög ozonhalt, desto mer biprodukter uppstår det. Vädringen är viktig, genom korsdrag vädrar man ut VOC (Volatile Organic Compounds).
2. Vinterkylan gör det svårare att vädra ut ordentligt, det gäller både efterlukten av ozon och biprodukterna. Om man kan vänta med behandlingen tills det är varmare ute är det fördelaktigt. Men behöver man behandla vintertid ska man behandla ännu kortare än vanligt för att begränsa mängden biprodukter.
3. Tänk på riskgrupperna! De är känsliga både mot ozonet och biprodukterna, som särskilt kan irritera redan känsliga luftvägar. En riskperson ska själv aldrig handha maskinen och heller inte vara den person som går in för att öppna för vädring i samband med ozonbehandlingen. Om någon med känsliga luftvägar ska sova i rummet, vänta en dag extra eller sanera tidigt på morgonen och vädra ut under lång tid. Om barn brukar leka i golvnivå i det rum som sanerats, vädra extra mycket och vänta en dag extra innan de får lov att göra det igen.
4. Om man stänger in en apparat på en väldigt liten yta, reagerar ozonet ännu mer med de material och ämnen som finns därinne. Risken att det uppstår fler skadliga biprodukter är då stor, bl.a kan plaster och lack börja avge giftiga ämnen.
Finns det något mer man kan göra?
Ja – köp eller hyr en luftrenare med både HEPA- och kolfilter. Den ska ha tillräckligt stor kapacitet för luftvolymen i det rum du ozonbehandlat. Du ställer in den i rummet i samband med vädringen, och låter den stå och arbeta i något/några dygn. Vi hyr själva ut en stor luftrenare till personer i Stockholmsområdet. Och vill du köpa en egen rekommenderar vi de produkter som Astma- och allergiförbundet presenterar på sin hemsida.
Vi hoppas att även du som är tveksam till att använda dig av ozon för att ta bort obehagliga lukter och mögelsporer pga. de biprodukter som skapas, nu förstår att behandlingarna kan genomföras förnuftigt och säkert, med extra genomtänkt skydd för känsliga personer.
Vill du ha mer information om biprodukter? Eller vill du diskutera riskerna med ozonbehandlingar – ring oss på OzonStockholm!
Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9–17. Välkommen!
Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.